Imate ustrezno letveno dno? Ležišče in letveno dno drug drugega dopolnjujeta

  • 5. 11. 2017
Imate ustrezno letveno dno? Ležišče in letveno dno drug drugega dopolnjujeta

Enako kot ležišče je pomembno tudi ustrezno letveno dno. Ponavadi izbiri ležišča posvetimo več časa kot letvenemu dnu. Vendar pa je tudi pri slednjem potrebno pazljivo izbrati. 

Ležišče bo šele ob pravilno izbranem in kakovostnem letvenem dnu vašemu telesu zagotavljajo pravilno podporo po vsej širini in dolžini. To je njegova primarna vloga. Ob tem letveno dno omogoča tudi večjo zračnost ležišča, onemogoča njegovo posedanje in tako ležišču zagotavlja daljšo življenjsko dobo.

Kako pravilno izbrati letveno dno?

Tako kot pozornost posvetite nakupu ustreznega ležišča, tako naj bo tudi pri letvenem dnu. Letvena dna se lahko razlikujejo po obliki, trdoti in namenu. Prava izbira je zato odvisna od uporabnikove teže, njegovih želja in seveda vrste ležišča, ki ga boste položili na letveno dno. Ležišča iz pene in lateksa nujno potrebujejo letveno dno z gibljivimi letvicami, saj se v nasprotnem primeru začnejo posedati, niso primerno zračena in vaše telo ne podpirajo optimalno, kot bi ga sicer.  

Tudi žepkasta ležišča potrebujejo letveno dno.

Tudi žepkasta ležišča (vzmetnice) potrebujejo letveno dno, ki pa jim mora biti posebej prilagojeno. Ker je jedro takšnih ležišč iz naprednih žepkastih vzmeti, ki so sama po sebi dovolj prožna, bi z gibljivimi letvicami bil dosežen ravno nasprotni učinek. Tako se za žepkasta ležišča priporoča, da se namestijo na ravno letveno podlago. Pri Vitapurju so v prodaji posebne letvice, ki so primerne za vsa žepkasta ležišča.

Letvena dna iz borovega ali smrekovega lesa.

Letvena dna so lahko izdelana iz različnih vrst lesa. Najpogosteje sta to borov ali smrekov les, ki sta trpežna, čvrsta in ravno prav prožna. Pri Vitapurju so letvena dna v večini izdelana iz kakovostnega in trpežnega bukovega lesa, pa tudi iz smrekovega lesa.

Ustrezno število letvic in primeren razmak med njimi.

Da bo letveno dno kar najbolje opravljalo svojo vlogo, mora biti med letvicami ravno dovolj razmaka. Pri ležiščih iz lateksa in pene naj letveno dno vsebuje vsaj 22 prožnih in gibljivih letvic. Pri žepkastih ležiščih jih je lahko manj, saj so pri slednjih letvice lahko širše.

Klasično letveno dno ali z različnimi funkcijami.

Izbirate lahko tudi med povsem klasičnim letvenim dnom, brez kakršnih koli funkcij, ki je načeloma primerno za mlajše in lažje osebe. Odločite pa se lahko tudi za ročno nastavljiva ali električna letvena dna, ki imajo možnost dviganja in spuščanja vzglavja ter vznožja, kar je priročno predvsem za osebe z zdravstvenimi težavami, tiste, ki v postelji radi berejo, kot tudi tiste, ki želijo le nadstandardno udobje.

Tukaj so nato še regulatorji trdote, ki vam omogočajo individualno nastavitev trdote ležišča. Število regulatorjev je tisto, ki narekuje nivo udobja. Več kot jih je, boljšo prilagodljivost boste v bočnem, ledvenem ali ramenskem delu lahko dosegli.

Podali smo vam kar nekaj napotkov, ki jih v bodoče ob nakupu letvenega dna ne gre spregledati. Nikar ne pozabite, da bodo tudi ležišča najvišje kakovosti prišla do izraza šele z ustreznim letvenim dnom in vam na ta način omogočila tudi najboljšo oporo, s tem pa tudi kakovosten in miren spanec. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja